W czasie weekendu czas w naszym domu zwalnia. Absolutnie. To nie jest dzień na generalne porządki, jak to było w moim rodzinnym domu. Rano szybko sprzątamy, a potem mamy prawie cały dzień dla siebie. To też czas, gdy mogę sobie pozwolić na coś więcej niż zwykły owoc podany do ręki na drugie śniadanie. Robimy sobie wtedy zazwyczaj “babskie pogadanki” przy stole. Uwielbiam te momenty, bo właśnie wtedy bez pośpiechu rozmawiamy na wszystkie tematy: zabawne, wspominkowe, poważne.
Przygotowuję wtedy to, co moje córki lubią najbardziej. A że są bardzo “mlekolubne” i najchętniej jadłyby płatki z mlekiem albo jogurty to wymyślam i szukam przepisów opartych na tych produktach.
Dzięki współpracy z marką Valio poznałam najnowszy produkt na naszych polskich półkach. Jogurty tej marki są dostępne dopiero od kilku tygodni, a można je kupić w sieci sklepów Auchan.
Co wyróżnia te jogurty na tle innych, podobnych?
Marka Valio wywodzi się z Finlandii i jest największym producentem nabiału w spółdzielni, której właściciele są farmerami. Powietrze w tym kraju jest jednym z najczystszych na świecie (według Światowej Organizacji Zdrowia). Mleko pochodzi od zdrowych, dobrze traktowanych, szczęśliwych krów. Opinie o ich produktach są bardzo pozytywne, co skłoniło mnie do wypróbowania jogurtów.
Ogromnym plusem dla nas jest to, że jogurty są w dużych litrowych opakowaniach, co daje 6 i pół porcji w jednym kartonie, które nadaje się do recyklingu. Tym sposobem nie kupuję pięciu lub sześciu małych jogurtów, a jeden duży, co cenowo również wychodzi na plus. Oczywiście, opakowanie można zamykać i otwierać, co sprawdza się także przy wyjściach z domu.
Nasze trzy ulubione przekąski, które znikają w pięć minut z talerzy oparte są właśnie na jogurtach. Przygotowuję je na drugie śniadanie lub deser, w zależności od rozkładu naszego dnia.
JOGURT Z OWOCAMI I MUSLI
Składniki:
- jogurt Valio (truskawka lub pieczone jabłko z cynamonem)
- owoce (tym razem borówki)
- musli (najprostsze z suszonymi owocami)
Wszystkie składniki układamy warstwami w miseczce lub niewielkiej szklance, zaczynając od jogurtu, następnie owoce i na końcu musli. Moje dziewczyny uwielbiają tę przekąskę.
PLACUSZKI Z JOGURTEM
Składniki:
- jogurt Valio truskawka (500g – pół opakowania, przepis dla 5-osobowej rodziny) TUTAJ
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- łyżeczka oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- odrobina oleju do smażenia
Wszystkie składniki mieszkam do uzyskania jednolitej (klejącej) masy i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie smażę z dwóch stron na brązowy kolor. Nie należy nakładać grubej warstwy ciasta na patelnię, by na pewno cały placek się usmażył. Zjadamy bez dodatków lub z dżemem, ewentualnie z cukrem pudrem. Często dzieci wylewają też sobie ten jogurt na placki.
BARDZO JABŁKOWY JOGURT
Składniki:
- jogurt Valio pieczone jabłko z cynamonem TUTAJ
- jabłka
- cynamon
Kroję jabłka i piekę je w piekarniku na papierze do pieczenia (bez papieru się przykleją) 180C – 15 minut, dodaję odrobinę cynamonu i czekam aż całość wystygnie. Łączę je potem z jogurtem. PYCHA!
Jogurt oczywiście smakuje nam również bez dodatków i często po prostu jemy go sobie z miseczki, ale to na pewno nie koniec naszych wycieczek po przepisach kulinarnych. Uwielbiamy nowości, więc jeśli macie jakieś fajne przepisy z jogurtami to podzielcie się 🙂
Wpis powstał we współpracy z marką Valio