bułeczki maślane prosty przepis

BUŁECZKI MAŚLANE – PROSTY PRZEPIS

Jeśli obserwujesz mój profil na instagramie (tutaj) to wiesz, że od pewnego czasu pokazuję tam również jak gotuję, piekę i sterczę przy garach. Nie jestem kulinarnym mistrzem, dlatego często szukam prostych rozwiązań i przepisów. Zdumiewające jest jak często moje obserwatorki proszą o przepis z nagrania. Czuję się wtedy jak masterchef, a to powoduje, że nareszcie chce mi się przebywać w kuchni.

Mam nadzieję, że korzyść jest obopólna. Ja daję przepis, one mi motywację do gotowania.

Oto jeden z nich. Bułeczki maślane prosty przepis.

Składniki:
– szklanka mleka (230ml)
– 50g cukru
– cukier waniliowy (opakowanie)
– dwa żółtka
– 500g mąki
– 80g masła
– 50g drożdży
– jajko do roztrzepania

Drożdże i cukier (biały oraz waniliowy) rozpuszczamy w ciepłym mleku (nie gorącym). Dodajemy żółtka, roztopione (lub bardzo miękkie) masło i mąkę. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż przestanie się lepić do rąk.

bułeczki maślane przepis

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Miskę przykrywamy kuchennym ręcznikiem.

bułeczki maślane przepis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po tym czasie formujemy kulki, które smarujemy u góry roztrzepanym jajkiem. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 190 stopni – 25 minut.

Podajemy po wystudzeniu (nie jedzcie ciepłych, mimo że pachną wybornie, ból brzucha gwarantowany).
Wykonanie jest szybkie i proste, a moje córki potrafią zjeść wszystkie na kolację. Taka bułeczka, dżem i kakao to trio doskonałe.