Zaczynamy sezon grillowy, mój ulubiony. Całą zimę za nim tęsknię.
Pokażę Wam jak szybko, smacznie i bezboleśnie zrobić sałatkę, która jest idealna do mięsa grillowego, przy czym nie jest to wcale mix sałat i zieleniny. Przyznam, że często robię ją także na kolację bezmięsną. Jest pożywna i niewymagająca.
Szybka sałatka na grilla
Przepis pochodzi z Thermomixa, ale akurat w jej przypadku jest on całkowicie zbędny. Moi goście, którzy pokochali tę sałatkę często samodzielnie przygotowują ją teraz we własnych domach.
Sos:
- majonez
- jogurt naturalny
- czosnek
- sól, pieprz
Najłatwiejszy przepis ever: rozdrabniamy ząbek czosnku, dodajemy majonez i jogurt naturalny (każdego po dwie łyżki), przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Voila!
Sałatka:
- brokuł
- 3 jajka
- czerwona papryka
- kukurydza
- ser feta
Gotujemy różyczki brokuła na parze i czekamy aż wystygną, w międzyczasie gotując jajka na twardo.
Kroimy paprykę i ser feta w kostkę, dodajemy kukurydzę. Wrzucamy zimne brokuły i jajko pokrojone na osiem części.
Wszystko polewamy sosem i mieszamy.
Szybka sałatka na grilla i co najważniejsze, niewymyślna i tania. Smacznego 🙂