KOPYTKA Z SEREM – PRZEPIS

 

Mój mąż ma bzika na punkcie wyrzucania jedzenia. W naszym domu nie może się nic marnować. Tylko jak dokładnie odmierzyć porcję kiedy ma się w domu troje dzieci? Dania mięsne jeszcze przechowa się w lodówce, ale z ziemniakami nic nie zrobisz…

Chociaż…

Pokażę Wam co robię z odstanymi ziemniakami. Przepis stary jak świat. Kiedy byłam mała babcia serwowała nam to na podwieczorek. Kopytka. Kopytka z serem. Szybko, tanio i smacznie.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków, zimnych
  • ok. 150 g białego sera (3/4 kostki)
  • jajko
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • mała szklanka (po nutelli 😉 ) mąki pszennej
  • sól do smaku

Przyznam, że czasem specjalnie gotuję więcej ziemniaków, żeby potem zrobić dzieciom ten przysmak.

Zapewniam, że każda nieperfekcyjna mama jest w stanie zrobić to i nic nie popsuć 😉

I tak: ziemniaki przeciskamy przez praskę, ale jeśli ktoś się jeszcze jej nie dorobił, jak ja, to wystarczy zgnieść je widelcem. To samo robimy z białym serem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Łączymy wszystkie składniki. I doprawiamy solą. Im więcej mąki tym kopytka będą twardsze, więc lepiej dodawać ją stopniowo.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Zgniatamy ciasto.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Formujemy wałeczek i kroimy.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Następnie wrzucamy do wrzącej posolonej wody i od momentu wypłynięcia (a będzie to bardzo szybko) gotujemy dosłownie kilka sekund. Odcedzamy i voila!

Bosko smakują z przyrumienioną bułką tartą na maśle, z sosem, cukrem lub powidłami. Smacznego 🙂

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA